Сите категории

Контактирајте се.

Вести

Дома >  Вести

Геми Свитс и науката за нивната чувствиност

Време : 2024-04-22

Многу луѓе сакаат слатки, бидејќи се слатки со уникатна текстура, џвакање и вкусно. Но зошто се толку џвакани? Ова е она што сакаме да го испитаме тука.

Улогата ја игра желатинот

Главната компонента одговорна за цврстината кај слатките е желатинот. Желатинот е протеин добиен од колаген, друг природен протеин кој се наоѓа во животинските сврзни ткива. Кога желатинот ќе се комбинира со вода и ќе се загрее формира полуцврста супстанца слична на желе која го сочинува главниот дел од слатките.

Процес на гелација

Гелацијата предизвикува ефект на џвакање наСлатки од гами. За време на загревањето на мешавината од вода и желатин, желатиновите протеини се исправуваат во единечни нишки. Како што растворот ги лади овие протеински нишки се рекомбинираат во друга конфигурација која мрежите кои ги заробуваат водните молекули за да формираат полу-ригиден, но еластичен материјал познат како гумми бонбони.

Ефекти на шеќерот

Чувствителноста во слатките се потпира во голема мера на содржината на шеќер. Шеќерите со висока концентрација ја затегаат мрежата формирана од желатинот оттука ја зголемува вкочанетоста на гумми слатките. Дополнително шеќерот делува како конзерванс кој го инхибира микробниот раст со што се продолжува траењето на траење.

Други влијанија врз Чувинес

Постојат и други фактори кои влијаат на тоа колку се џваканите гулаби. На пример, лимонската киселина или било која киселина може да се додаде на пониско рН правејќи јалатен поверојатно да се постави што резултира со поцврста текстура. Напротив, додавањето на масни материјали би ја нарушило гелатинската мрежа давајќи меки лачења на слатки.

Заклучок

Слатките кои ги карактеризираат гулабите се возбудлив брак помеѓу состојките и науката. Ова знаење може да ни помогне подобро да уживаме во овие вкусни конфекции и исто така да ни овозможи да создадеме нови вкусови или текстури.

ПРЕВ :Зошто би требало да одиш на OEM Gummies за твојот бренд

СЛЕДНО:Геми Кенди и неговото влијание врз здравјето

Поврзано пребарување